Blízko Donecku sa rozmiestnili jednotky anglosaských žoldnierov

22.12.2014 23:58

Novinári a obyvatelia juhovýchodu Ukrajinu poskytujú stále viac svedectiev prítomnosti vojakov NATO na základniach na východe Ukrajiny. Niektorí z nich sa už zúčastnili na bojoch proti povstalcom, iní sem prišli iba prednedávnom.

www.nazorobcana.sk/novinka-sprava-aktualita/zahranicie/clanok-1360/blizko-donecku-sa-rozmiestnili-jednotky-anglosaskych-zoldnierov

Foto: avas

Analytici a predstavitelia vedenia Doneckej a Luhanskej republiky, ako aj mnohí obyvatelia sú presvedčení, že vojaci NATO prišli posilniť ukrajinskú armádu pred pripravovaným útokom na Doneck. Ukrajinská armáda sťahuje ťažkú techniku k Donecku a situácia v regióne je mimoriadne napätá. Zrážky medzi povstalcami a hlavne súkromnými bataliónmi a žoldniermi neprestávajú ani na jeden deň.

Najnovšie občania objavili žoldnierov z NATO v obci Granitná v okrese Teľmanovskij Doneckej oblasti – iba 83 kilometrov od Donecku. Svedkovia tvrdia, že sú to Anglosasi, pretože sa rozprávajú medzi sebou po anglicky. Môže to byť aj trik – aby zamaskovali svoju skutočnú príslušnosť k tomu alebo inému štátu. Taktiež je možné, že sú to príslušníci rôznych krajín a preto komunikujú v angličtine. 

Obyvateľ Granitného Román S. uviedol na Facebooku, že sa žoldnieri objavujú v obchodoch a na trhoch v okolitých dedinách. Vždy sa pohybujú v skupinách, majú uniformy „natovského vzorca“, komunikujú v angličtine a stíšia hlasy hneď, ako sa nablízku objaví jeden z domácich obyvateľov: „Boja sa, že tu všetci perfektne vedia po anglicky?“ pýta sa na sociálnej sieti jeden zo obyvateľov Granitného.  

Svedkovia poukazujú na to, že žoldnierov vždy sprevádza Ukrajinec – tlmočník. Odmietajú sa rozprávať s domácimi obyvateľmi a mimoriadne agresívne reagujú, keď sa ich niekto snaží fotografovať. V podobných prípadoch sa dokonca vyhrážajú zbraňami.