Pápež František: „Sme vo vojne, opakovane hovorím, že toto je tretia svetová vojna, rozložená na niekoľko častí,“

08.09.2015 23:35

Odmietnutie migrantov, ktorí utekajú pred násilím a hladom, je aktom vojny. Vyhlásil to v piatok vo Vatikáne pred skupinou mladých veriacich pápež František. Talianska pobrežná stráž podnikla práve v piatok dve operácie v Stredozemnom mori neďaleko Líbye, pri ktorých zachránili 240 ľudí, uviedla agentúra ANSA.

 
pápež František
Pápež František
Autor: ,

Keď sú migranti nútení utekať z jednej krajiny do druhej a nikto im neposkytne prístrešie, „to je nevyriešený konflikt, to je vojna, tomu sa hovorí vražda“, uviedol pápež. Vyzval mladých ľudí, aby v tejto súvislosti pamätali najmä na utečencov z etnickej menšiny Rohingov, pochádzajúcich z Barmy a Bangladéša.

Týchto migrantov v niekoľkých posledných týždňoch odmietla prijať Barma, Malajzia, Thajsko aj Indonézia. „Vo svete je veľké množstvo vojen,“ vyhlásila hlava katolíckej cirkvi. „Sme vo vojne, opakovane hovorím, že toto je tretia svetová vojna, rozložená na niekoľko častí,“ dodal pápež. Ako však podotkol, „existujú určité náznaky nádeje a radosti“.

František hovoril už v minulosti veľmi často o dôležitosti podpory migrantov, ktorí zaplavili Európu v snahe utiecť pred vojnami na Blízkom východe a v Afrike. Jedna z prvých ciest, ktorú pápež uskutočnil po svojom zvolení v marci 2013, bola do prijímacieho strediska pre utečencov na ostrove Lampedusa.

spravy.pravda.sk/svet/clanok/363925-papez-frantisek-odmietanie-migrantov-je-aktom-vojny/